środa, 19 listopada 2014

KURCZAK W ŚMIETANKOWO-TYMIANKOWYM SOSIE


Hej :) Dziś przepis na niezwykle delikatny ale bardzo aromatyczny sos z kurczakiem. Jest świetny z ziemniakami oraz buraczkami lub inną wyrazistą surówką. Niestety nie mam zdjęcia gotowego "obiadu", bo przez przypadek je usunęłam ale myślę, że miłośnicy kurczaka i jak będą zachęceni nową potrawą do wypróbowania :) Zapraszam serdecznie na przepis!

KURCZAK W  ŚMIETANKOWO-TYMIANKOWYM SOSIE
(spora porcja na około 7 osób)

* Mięso z kurczaka 
(u mnie 2 duże piersi i 3 spore udka)
* 2 spore cebule
* 100 g masła (pół kostki)
* 1-1,5 l bulionu drobiowego
* 0,5 szklanki białego, wytrawnego wina
* 330 ml śmietanki 30%
* 2-3 spore szczypty suszonego tymianku 
* 1 liść laurowy
* 3 szt ziela angielskiego
* 1 łyżka mąki
* Sól i pieprz - duże szczypty


Najlepiej zacząć od przygotowania bulionu. Jeśli mamy rosół lub bulion warzywny, np. z poprzedniego dnia to super - wystarczy go jedynie podgrzać. Jeśli jednak nie, to musimy go naprędce przyrządzić (ja z braku czasu zawsze robię po prostu bulion z kostki drobiowej - 2-3 kostki rozpuszczam w 1-1,5 litra wrzątku i zagotowuję). 
Kurczaka myjemy, oddzielamy mięso od kości i kroimy w spore kawałki, a cebulę kroimy w grubą kostkę. Na głębokiej ceramicznej patelni (lub w rondlu) rozgrzewany 50 g masła. Wrzucamy kurczaka i ciągle mieszając (żeby masło się nie przypaliło) smażymy około 10 minut. W tym samym czasie na małej patelni rozgrzewamy pozostałe 50 g masła i wrzucamy cebulę. Dusimy ją również około 10 minut. Gdy kurczak jest już podsmażony dodajemy do niego dużą szczyptę soli i pieprzu oraz cebulę na maśle. Chwilkę mieszamy po czym dodajemy łyżkę mąki. Smażymy wszystko razem i po 2-3 minutach zalewamy bulionem i winem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz dużą szczyptę tymianku i dusimy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę i czekamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy jeszcze dużą szczyptą tymianku oraz solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ziemniakami oraz wyrazistą surówką. Smacznego :)

3 komentarze:

Dziękuję za komentarze, inspiracje i pomysły :)