Etykiety

niedziela, 6 lipca 2014

SZYBKA ZUPA-KREM Z BROKUŁÓW


Hej :) Dziś przepis na pyyyyyszną zupę, którą robi się bardzo szybko i jest pełna warzyw. Zrobiłam taką w tym tygodniu i całe szczęście, że popstrykałam zdjęcia, bo wszystkim tak smakowała, że aż żal by było nie dodać przepisu :) Z całą pewnością będę ją robić częściej, bo nie wymaga siedzenia w kuchni przez pół dnia i jest idealnym i smacznym rozwiązaniem dla zabieganych. Oto więc przepis :)


ZUPA-KREM Z BROKUŁÓW
(przepis na duży garnek zupy)

* Około 4 litry bulionu warzywnego 
(oczywiście, że może być z kostki :)
* 1 różyczka brokuła
* 2 opakowania (po ok. 400 g) mrożonki brokułowej (u mnie z Lidla)
(w jej składzie są brokuły, kalafior i marchewka, które można skomponować samemu w dowolnych ilościach)
* 1 młody seler z nacią
* 1 spora pietruszka
* 3 łyżki śmietany 18%
* Sól i czarny pieprz
* Przyprawa typu Kucharek
* Grzanki klasyczne (bez dodatków ziołowych itp.)

 
Zupę zaczynamy od naszykowania bulionu warzywnego, który osobiście zawsze robię szybko z kostki (nie jest to może kuchnia najwyższych lotów, ale takie są realia zabieganych kobiet :) W międzyczasie, kiedy bulion się gotuje, przygotowujemy warzywa. Mrożonkę wyciągamy wcześniej z zamrażalnika, żeby trochę odmarzła i zarówno brokuła, korzeń selera i pietruszki jak i warzywa z mrożonki kroimy na małe kawałki. Nać selera (mniej więcej 1/3) płukamy, związujemy BIAŁĄ nicią i dodajemy do bulionu (należy ją związać, żeby póżniej mozna było bez problemu wyciągnąć nać; i raczej nie bierzcie przykładu z Bridget Jones i nie szalejcie z kolorowymi sznurkami :)

  
Warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy mniej więcej 20 minut, żeby były bardzo miękkie. Oczywiście jeśli macie pod ręką świeżą marchewkę, brokuły i kalafiora to nie musicie korzystać z mrożonki. Gdy warzywa są już miękkie, to za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy je do miseczki, a nać selera wyrzucamy. Warzywa miksujemy na gładki krem przy pomocy ręcznego blendera. 


Pozostałą w garnku zupę doprawiamy solą, sporą ilością czarnego pieprzu i ewentualnie przyprawą typu Kucharek. Następnie zabielamy zupę śmietaną (3 łyżki śmietany w kubeczku, do której stopniowo dodajemy odrobinkę zupy, żeby się nie ścięła i mieszamy po czym stopniowo przelewamy to do garnka z zupą - również po troszeczkę). Następnie dodajemy nasze zmiksowane warzywa, zagotowujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy pieprzem do smaku. Zupa jest gotowa i najlepiej smakuje posypana na talerzu grzankami (ale nie wybierajcie tych smakowych, bo zupa jest intensywna w smaku sama w sobie i szkoda to psuć :)


Gorąco polecam tą zupkę, ponieważ to bardzo duża ilość warzyw, które jemy w całości w postaci gęstego kremu, a przygotowanie jest naprawdę szybkie. Zachęcam do wypróbowania przepisu i życzę smacznego :)
Buziaki :)

3 komentarze:

  1. Nie jadam brokułów ale przepis może kiedyś wypróbuję :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam brokuły w każdej postaci :)

      Usuń

Dziękuję za komentarze, inspiracje i pomysły :)