Etykiety

piątek, 27 czerwca 2014

WIEPRZOWINA DUSZONA W CZERWONYM WINIE


Hej :) Dziś przepis na pyszną wieprzowinę przyrządzaną z dodatkiem czerwonego, wytrawnego wina. Pomysłem na taki obiad zaraziła mnie moja koleżanka z pracy, która opowiadała właśnie o takim aromatycznym mięsku. Szczerze mówiąc myślałam, że zrobienie takiego dania będzie czasochłonne i skomplikowane, natomiast okazało się banalne i dosyć szybkie. Zapraszam więc Was do gotowania :)

WIEPRZOWINA DUSZONA W CZERWONYM WINIE

1 kg mięsa wieprzowego z szynki
3-4 czerwone cebule (mogą być również zwykłe lub mieszane)
4 ząbki czosnku
3/4 l bulionu (najlepiej warzywnego, może być z kostki)
0,5 litra czerwonego, wytrawnego wina
2 łyżki mąki do obsypania mięsa
Pół opakowania ziół prowansalskich
Sól, pieprz i olej do smażenia


Mięso płukamy i kroimy na kawałki jak na gulasz. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojone na małe kawałki ząbki czosnku oraz łyżkę ziół prowansalskich. Mieszamy wszystko razem i jeśli mamy na to czas możemy odstawić mięso do lodówki na godzinkę lub dwie. Ja nigdy nie mam na to czasu więc wstawiam je tylko na chwilkę i w tym czasie szykuję cebulę, która niedługo będzie potrzebna - kroję ją w pióra.

Następnie w dużym rondlu (do którego mamy pokrywkę) rozgrzewam odrobinę oleju. Do mięsa w misce dodaję 2  łyżki mąki, mieszam żeby mąką pokryła wszystkie kawałki i wrzucam je do rondla. Smażę mięso około 5 minut, żeby lekko się zrumieniło i dodaję cebulę. Po kolejnych 5 minutach wlewam bulion i wino, mieszam i duszę pod przykryciem około pół godziny (od czasu do czasu mieszając). Po tym czasie odkrywam rondel i kolejne pół godziny duszę mięso już bez przykrycia. W tym momencie sos zaczyna odparowywać i robi się gęsty. Pod koniec duszenia doprawiam mięso do smaku resztą ziół prowansalskich, pieprzem i solą.

Gotowa szynka jest bardzo aromatyczna, mięciutka i pyszna. Podaję ją z ziemniaczkami (choć równie pysznie smakowałaby z jakimś fajnym pieczywem) i delikatną mieszanką sałat. Oczywiście pozostałe w butelce 0,5l wina można również wykorzystać i wlać do kieliszków. 

Polecam i życzę smacznego!
Buziaki.

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam takiej wieprzowiny. Osobiście wolę raczej drób :).

    OdpowiedzUsuń
  2. wole drób, ale przepis podsune tesciowej :))
    http://double-identity.blogspot.com
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze, inspiracje i pomysły :)