Etykiety

niedziela, 8 czerwca 2014

PIKANTNA ZUPA GULASZOWA


Hej :) Kiedy za oknem żar leje się z nieba i jest milion stopni zazwyczaj nie chce mi się za bardzo jeść. jest to czas chłodników, ziemniaków z koperkiem i kefirem i tym podobnych rzeczy. Ale czasem zdarza się również taki dzień, że mam ochotę na coś ostrego z lekko meksykańską czy węgierską nutą :) Dlatego dziś przepis na zupę, która jest pikantna, sycąca i bardzo kolorowa. Świetnie zaspokoi letni głód, ale również świetnie rozgrzeje zimą. Zapraszam do gotowania ;)

PIKANTNA ZUPA GULASZOWA
* 60 dag mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)
* 2 czerwone cebule i jedna biała
* 3 różnokolorowe papryki
* 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
* 1 puszka czerwonej fasoli
* 6 średnich ziemniaków
* 2 łyżki ostrej papryki
* 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
* 2 łyżeczki soli 
* 4 łyżki oleju
 
BULION:
* 2 marchewki
* 1 pietruszka 
* Pół główki średniego selera
* Ziele angielskie (3 szt)
* Liść laurowy (1szt)
* Kostki rosołowe wołowe i przyprawa typu Kucharek

 
 Przygotowanie zupy musimy rozdzielić na dwa zasadnicze etapy: przygotowanie bulionu oraz duszenie mięsa z warzywami. Jeśli np. mamy rosół z poprzedniego dnia (mniej więcej 2 litry) śmiało możemy go użyć i dać sobie spokój z szykowaniem bulionu. Jeśli nie mamy, przyrządzamy go według poniższego przepisu:

BULION
W dużym garnku (takim, żeby pomieścił później całą zupę) nastawiamy około 3 litry wody. W tym czasie myjemy i obieramy marchewkę, pietruszkę i seler i wszystkie te warzywa kroimy w małe słupki. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy warzywa oraz ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy kostki rosołowe i przyprawę tak aby uzyskać dość intensywny w smaku bulion. Na razie odstawiamy go na bok. 


ZUPA
Teraz zabieramy się za najważniejszą część czyli mięso i warzywa. Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski po czym dodajemy 4 łyżki oleju, 2 łyżeczki soli, łyżeczkę czarnego pieprzu i 2 łyżki ostrej papryki. Wszystko to mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki. 

 
Kolejnym krokiem jest naszykowanie warzyw: cebulę kroimy w piórka a paprykę w kostkę dowolnej wielkości, a obrane ziemniaki w nie za dużą kostkę. Rozgrzewamy głęboką patelnię i obsmażamy mięso dotąd, aż się lekko zrumieni. następnie dodajemy cebulę i znów chwilę smażymy żeby również cebula ładnie się podsmażyłą. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory z puszki wraz z zalewą oraz mniej więcej 2 chochelki bulionu i wszystko razem dusimy pod przykryciem około 30 minut

BULION Z GOTUJĄCYMI SIĘ ZIEMNIAKAMI
W międzyczasie podgrzewamy nasz bulion i gdy jest już gorący dodajemy do niego surowe i pokrojone ziemniaki i również gotujemy. Gdy ziemniaki w bulionie i papryka na patelni są już miękkie przelewamy zawartość patelni do naszego garnka z bulionem. Dodajemy jeszcze odcedzoną fasolkę z puszki i wszystko razem gotujemy jeszcze około 15 minut. 

DUSZONE WARZYWA I MIĘSO

GOTOWA ZUPA :)
 Tak przygotowana zupa jest naprawdę ostra i dobrze jest zadbać o dostępność jakiegoś fajnego i chrupiącego pieczywa ( będzie można sobie zagryźć :) Jeśli nie lubicie pikantnych potraw to polecam zamienić ostrą paprykę na słodką i zupa również wyjdzie niezła (choć straci swój ostry charakterek :) Przygotowanie jest dosyć czasochłonne (około 1,5 godziny) ale czasami warto - mamy cały gar pysznej zupy :) Polecam spróbować.
Buziaki ;)

5 komentarzy:

  1. Ta zupa jest super! Jadłam, uwielbiam! :)
    http://double-identity.blogspot.com
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jakoś nie przepadam za zupami;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupy, wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś dla mojego męża, on lubi take smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja uwielbiam takie smaki:) w dodatku pikantnie i sycie;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarze, inspiracje i pomysły :)