czwartek, 10 kwietnia 2014

PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM ŻÓŁTYM :)


Hej :) Dziś przepis na pyszne choć mało dietetyczne pierogi ze szpinakiem. Mają one wyrazisty smak i w żaden sposób nie przypominają podawanej dawniej szpinakowej papki, więc polecam spróbować :)

CIASTO NA PIEROGI:
0,5 kg mąki tortowej
1 małe jajko
Szklanka letniej wody

FARSZ SZPINAKOWY
Ok. 700 g mrożonego szpinaku
5 ząbków czosnku
200 g żółtego sera (półtłustego)
3-4 łyżki ugotowanych i potłuczonych ziemniaków
1/3 łyżki soli
Szczypta czarnego pieprzu
Mała szczypta gałki muszkatołowej
Olej


Zaczynamy od szpinaku. Na dużej i głębokiej patelni do duszenia (lub w sporym rondlu) rozgrzewany łyżkę oleju i wrzucamy zamrożony szpinak. Gdy puści już wodę dodajemy sól i przesmażamy dotąd, aż cała woda odparuje. Gdy szpinak jest już pozbawiony wody dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę podsmażamy.


Gdy szpinak jest gotowy przekładamy go do garnka lub miski na farsz i dodajemy do niego pieprz, gałkę muszkatołową, ser żółty (starty na tarce o drobnych oczkach) oraz ziemniaki i wszystko dokładnie mieszamy. Ziemniaki możemy ugotować i utłuc na świeżo lub wykorzystać takie, które zostały z obiadu poprzedniego dnia. Po wymieszaniu wszystkich składników farsz jest gotowy i pozostało nam tylko przygotować ciasto, które przyrządzamy z podanych składników i wyrabiamy na gładko. Rozwałkowujemy, wycinamy z niego kółeczka, każde z nich napełniamy farszem (około pół łyżki na jednego pieroga) i sklejamy. Zagotowyjemy w garnku osoloną wodę i gdy zawrze gotujemy pierogi (gdy wypłyną gotujemy jeszcze około 2 minutki i wyciągamy).

GOTOWY FARSZ SZPINAKOWY
Nam najlepiej smakują z podsmażoną cebulką, ale pasuje do nich również śmietana lub przyrumieniona bułka tarta więc każdy może wybrać swój ulubiony sposób podania. Pierogi są naprawdę pyszne więc warto spróbować.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. No kochana to teraz mi niezłego smaka narobiłaś :-) !!!
    Nie dość że kocham szpinak to i za serem szaleje , a w życiu jeszcze takich pierogów nie jadłam i chyba wiem co zrobię jutro na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wyjdą Ci pyszne, więc życzę smacznego :)

      Usuń

Dziękuję za komentarze, inspiracje i pomysły :)