Etykiety

wtorek, 25 marca 2014

PYSZNA DOMOWA LAZANIA :)


Hej :) Dziś przepis na coś naprawdę pysznego i poprawiającego humor, czyli lazania :) Zawsze robię ją w ten sam sposób i wychodzi super, więc polecam Wam wypróbowanie go w domu. Mimo, że lista składników i etapów jest długa, całe jej przygotowanie zajmuje około 40 minut, a kolejne 40 minut lazania jest w piekarniku, więc w sumie nie zabiera to więcej czasu niż typowy obiad. Jeśli lubicie takie smaki to zapraszam do przyrządzania :)

DOMOWA LAZANIA
* 9 płatów makaronu lasagne
* 4 łyżki masła
* 4 łyżki mąki
* 3 szklanki mleka
* Gałka muszkatołowa (tarta lub mielona)
* Sól, pieprz, olej
* 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka)
* 3-4 ząbki czosnku
* Duża cebula
* 2 świeże pomidory lub 1 puszka całych pomidorów
* 0,5 passaty 
(włoski przecier w kartoniku lub butelce, dostępny wszędzie za ok 4 zł)
* 3 kulki mozzarelli
* Suszona bazylia i zioła prowansalskie

W pierwszej kolejności musimy naszykować sobie naczynie, w którym będziemy piec naszą lazanię. U mnie jest to prostokątne, szklane naczynie żaroodporne o wymiarach ok. 22x28x9 cm i sprawdza się idealnie na taką porcję składników. Warto również nastawić piekarnik, żeby się nagrzał w międzyczasie (termoobieg, 180 stopni)

SOS BESZAMELOWY
PRZYGOTOWUJEMY SOS BESZAMELOWY
4 łyżki masła roztapiamy na małym ogniu w średnim rondelku (1,5 - 2 litrowym). Następnie dodajemy 4 łyżki mąki i smażymy na lekko złoty kolor po czym wlewamy do tego 3 szklanki mleka. Wszystko ciągle mieszamy dotąd, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Pod sam koniec dodajemy do sosu małą szczyptę soli, małą szczyptę pieprzu czarnego i sporą szczyptę gałki muszkatołowej. Wszystko mieszamy i odstawiamy.

SOS POMIDOROWY
PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY
Na początku szykujemy warzywa: obieramy i kroimy w kosteczkę cebulę, czosnek przeciskamy przez praskę, a pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (pomidory z puszki tylko kroimy, sok wylewamy). W większym garnku (mniej więcej 3 litrowym) rozgrzewamy niewielką porcję oleju i wrzucamy mięso mielone. Solimy je sporą szczyptą soli i chwilę smażymy, aż stanie się sypkie (około 5 minut). Dorzucamy do niego naszykowane warzywa, czyli cebulę, czosnek i pomidory i wlewamy do tego naszą passatę pomidorową. Tak przygotowany sos gotujemy czasami mieszając około 15 minut i pod koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy szczyptę suszonej bazylii i ziół prowansalskich. Odstawiamy.


SZYKUJEMY INNE SKŁADNIKI
Gdy dwa sosy są już gotowe to pozostaje nam pokroić kulki mozzarelli w plasterki. Wszystkie składniki (makaron, sosy, suszoną bazylię i mozzarellę) kładziemy w jednym miejscu i zabieramy się za układanie warstw lazanii. Kolejność w naczyniu wygląda następująco (od dołu idą trzy płaty makaronu, potem sos pomidorowy, posypujemy odrobią bazylii, kładziemy cienką warstwę beszamelu i plasterki mozzarelli i potem od nowa - u mnie wychodzą trzy takie poziomy):


Tak przygotowaną lazanię wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (w termoobiegu) i zapiekamy przez 40 minut. Gotowa lazania powinna mieć zrumienioną mozzarellę na wierzchu i po tym czasie na pewno będzie gotowa. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze, inspiracje i pomysły :)