Etykiety

niedziela, 16 marca 2014

BARSZCZ UKRAIŃSKI


Hej :) Dziś przepis dla osób, które tak jak ja uwielbiają buraczki w każdej postaci. Moje ulubione to oczywiście surówki z buraków i barszcz wigilijny z uszkami, ale teraz u progu wiosny zdecydowałam, że czas na coś bardziej warzywnego :) Zupa jest bardzo smaczna, więc zapraszam do gotowania :)

BARSZCZ UKRAIŃSKI
(porcja na spory, rodzinny garnek:)

* Kawałek żeberka
* 5-6 ziemniaków
* 4 spore buraki
* 1 duża marchewka
* 1 duża pietruszka
* Kawałek selera
* 1 spora cebula
* 3-4 ząbki czosnku
* 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
* Puszka czerwonej fasoli i puszka białej fasoli
* 2 łyżki śmietany 18%
* Ziele angielskie (około 5-6 ziarenek)
* Liść laurowy (1-2 szt)
* Kostki rosołowe drobiowe (wedle uznania)
* 1,5 łyżeczki suszonego majeranku
* Sól i pieprz


Pierwsze co musimy zrobić to zająć się żeberkiem. Opłukujemy je, oczyszczamy i wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy je dotąd aż wszelkie szumowiny wyjdą i wtedy wyciągamy mięso a wodę wylewamy. Dzięki temu nasze żeberko jest pierwsza klasa :) Odkrawamy mięso od kości i samo mięso przekładamy do garnka na zupę, zalewamy wodą i gotujemy. Teraz czas na warzywa.


Wszystkie warzywa myjemy i obieramy ze skórki (buraczki radzę w rękawiczkach:). 3 buraczki ścieramy na tarce jarzynowej, a czwartego buraka kroimy na większe, dowolne kawałki i wrzucamy do naszego żeberka kiedy się już gotuje. W tym miejscu wrzucamy również liść laurowy i ziele angielskie.


Następnie marchewkę, pietruszkę i seler również ścieramy na jarzynowej tarce, a ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek możemy pokroić dowolnie - ja czosnek kroję w słupki a cebulę w średnią kostkę Dodajemy to do naszej zupy.


Jeśli lubicie gdy zupa ma intensywniejszy smak to w tym miejscu można wrzucić kostki rosołowe. Ja zawsze dodaję około 3 kostki drobiowe. Następnie (jeśli warzywa są już miękkie) dodajemy odcedzoną fasolkę, koncentrat pomidorowy, sól (sporo), pieprz i majeranek. Teraz, gdy zupka ma już fajny smak, pozostało już tylko lekko ją zabielić (2 łyżki śmietany do kubeczka i do tego malutkimi porcjami wlewamy odrobinę zupy ciągle mieszając aż będziemy mieć pełny kubek- gdy śmietana połączy się dobrze z zupą to całość wlewamy do garnka i mieszamy do zagotowania). 


Zupę najlepiej przygotować troszkę wcześniej, żeby nabrała koloru. W sezonie możemy do podanych warzyw (marchewki, pietruszki itd.) dorzucić również odrobinę włoskiej kapusty czy fasolki szparagowej - będzie jeszcze lepsza :) 

Zapraszam do gotowania i życzę smacznego.
Pozdrawiam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze, inspiracje i pomysły :)