poniedziałek, 24 lutego 2014

SOCZYSTE STEKI Z KARKÓWKI


Hej :) Dziś przepis na szybkie i proste mięsko, które od razu kojarzy mi się z letnim grillem w ogrodzie. Niestety teraz mimo słoneczka za oknem jest o wiele za zimno, żeby grillować, ale usmażyłam karkówkę na patelni i wyszła też całkiem niezła.

SOCZYSTE STEKI Z KARKÓWKI
* Plastry karkówki 
(ilość i grubość zależy od Was)
* Cytryna
* Sól
* Pieprz (czarny, świeżo mielony)
* Ewentualnie odrobinka oleju 
(w zależności na czym smażycie)


Karkówkę myjemy i oczyszczamy a następnie leciutko rozbijamy tłuczkiem (ale nie wyżywajmy się zbytnio na naszym mięsku - chodzi tylko o to, żeby przyprawy lepiej się wchłonęły :). Następnie każdy plaster przyprawiamy solą i pieprzem (mała szczypta soli i mała szczypta pieprzu na każdą stronę mięsa). Przyprawy lekko wcieramy w karkówkę i gdy wszystkie steki są tak przygotowane to wkładamy je do miseczki i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. I do lodówki na godzinkę jeśli mamy tyle czasu :)


Do smażenia najlepiej użyć patelni grillowej lub ewentualnie porządnej patelni teflonowej (w innym przypadku konieczne będzie użycie oleju). Naszą patelnię nagrzewamy i kładziemy nasze plastry mięsa. Smażymy z obu stron tak długo aż uzyskamy najlepszy dla nas stopień wysmażenia (krwisty, średnio lub mocno wysmażony) - u mnie w domu oczywiście wszyscy lubią wysmażone prawie na skwarki :). Gdy mięso jest usmażone przekładamy je na półmisek, skrapiamy sokiem z połowy cytryny i gotowe :) Ja najlepiej lubię jeszcze na talerzu skropić stek cytryną (idealnie współgra to z mięsem) i jeść razem z mieszanką sałat. Polecam.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze, inspiracje i pomysły :)