Etykiety

niedziela, 9 lutego 2014

SCHAB Z MORELAMI I FIGAMI

Hej :) Dziś zapraszam Was na przepis, dzięki któremu w banalny (!!!) sposób można wyczarować bardzo fajne pieczone mięso, które jest idealne na ciepło, ale niezłe też na zimno. Schab po upieczeniu smakuje i pachnie fantastycznie, a wygląda tak jakbyście harowały w kuchni trzy dni :) Przygotowanie jest mega proste i szybkie jedynie pieczenie zajmuje dużo czasu, ale wtedy Wy macie akurat czas na szykowanie innych dodatków lub malowanie paznokci :) Niestety nie mam wiele zdjęć gotowego schabu, ponieważ jak ostatnio go robiłam to nie spodziewałam się jeszcze, że mi przyjdzie do głowy dodawanie przepisów na bloga :) Oto więc przepis.

SCHAB Z MORELAMI I FIGAMI
* 1,2 kg schabu bez kości 
* 300 g suszonych moreli
* Pół krążka suszonych fig
* 2 łyżki (płaskie) Delikatu do mięs (czerwonego z Knorr)
* 2 łyżki oleju
* Rękaw lub woreczek do pieczenia



Skład, jak widzicie jest bardzo prosty a wykonanie jeszcze bardziej :) Do dużej miski wlewamy 2 łyżki oleju i wsypujemy 2 płaskie łyżki Delikatu i mieszamy. Następnie opłukany schab wkładamy do tejże miski i całe mięso nacieramy powstałą "marynatą". Jeśli macie bardzo dużo czasu to możecie natrzeć je wcześniej i włożyć na jakiś czas do lodówki, ale ja nigdy nie mam na to czasu i pomijam chłodzenie :) 

Gdy już mięso jest przygotowane, bierzemy BARDZO, BARDZO, BARDZO ostry, długi nóż i robimy w samym środku mięsa dziurę :) Oczywiście ma być ona zrobiona w ten sposób, aby w schabie powstał tunel na wylot :D Nie próbujcie tego robić jakimś tępym nożem, lub takim przeznaczonym do chleba itp bo możecie sobie zniszczyć całe mięso i z pieczeni będą nici (najlepszy jest długi, smukły nóż, beż żadnych ząbków, taki którym np filetujecie mięso). I tym sposobem najgorsze już mamy za sobą :) 

Teraz w małej misce szykujemy owoce. Ja zarówno morele jak i figi przekrawam na pół i tyle. Gdy już i to jest zrobione bierzemy deskę i nasz schab stawiamy pionowo i do naszej dziurki pakujemy owoce. Wpychamy ich tyle, aby na całej długości mięsa była równa ilość owoców (parę moreli i kilka fig zostawcie sobie w miseczce). Tak przygotowane mięso wkładamy do rękawa, wrzucamy na wierzch pozostałe morele i figi (zrobi się z nich lekka glazura dla naszego schabu) i zawiązujemy rękaw. 

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (termoobieg) i wkładamy mięso. Po godzinie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 1,5 godziny (dzięki temu mięso nie będzie suche tylko mięciutkie i soczyste). W czasie pieczenia kilkakrotnie przewracajcie Wasz schab "do góry nogami" - będzie wtedy równomiernie upieczony. Po upływie tego czasu wyciągamy mięso, przecinamy rękaw i wykładamy na półmisek. Kroimy w plastry dowolnej grubości i podajemy z czym kto lubi polane delikatnie powstałym podczas pieczenia sosem (widocznym na zdjęciu) :)


Czyli podsumowując:
* Marynujemy mięso w delikacie z olejem
* Robimy w środku dziurę
* Pakujemy pokrojone morele i figi
* Wkładamy do rękawa i posypujemy pozostałymi owocami
* Pieczemy 1 godzinę w 170 stopniach (przewracając je czasami)
* Zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 1,5 godziny 
(również przewracając czasami mięso)

Opis jest długi, ale przygotowanie całego mięsa zajmie Wam nie więcej niż 15 minut. Potem ono się piecze, a Wy macie święty spokój :) Jest to naprawdę pyszna alternatywa dla schabu ze śliwkami, bo mimo tego, że smak jest zbliżony to ma w sobie coś fajnego.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze, inspiracje i pomysły :)