niedziela, 23 lutego 2014

KOTLECIKI Z KURCZAKA POD PYSZNĄ PIERZYNKĄ :)


Hej :) Kotlety z kurczaka to w naszych domach bardzo popularne i lubiane danie i często gości na naszych stołach. Czasami jednak sama mam wrażenie, że troszkę mi się już "przejadły" i fajnie by było troszkę urozmaicić tą potrawę. Na szczęście, kiedyś na weselu znajomych podano je właśnie w takiej formie i od tego czasu robię je dość często, bo są przepyszne i łatwe.

PRZEPIS NA OKOŁO 5-6 KOTLETÓW

KOTLETY:
* 1 podwójna pierś z kurczaka
* 1 duże jajko (albo 2 małe)
* 4-5 łyżek mąki
* Bułka tarta
* Sól, świeżo mielony czarny pieprz
* Olej
* Wykałaczki :)

FARSZ PIECZARKOWY
* Około 40 dag pieczarek
* 1 średnia cebula
* Płaska łyżeczka vegety/kucharka
* Duża szczypta pieprzu ziołowego
* Olej
OKOŁO 100-150 G SERA ŻÓŁTEGO NA WIERZCH

 
Bazą są oczywiście tradycyjne kotlety z kurczaka, które możecie przyrządzić według własnego i sprawdzonego przepisu lub posiłkować się moim, który jest równie prosty i tradycyjny. Oto więc link do przepisu: 
 
Tak przygotowane mięso przekładamy na półmisek lub inne naczynie, które jest odporne na temperaturę i przygotowujemy naszą "pierzynkę" :)


Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy na pół i w cieniutkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i najpierw podsmażamy lekko cebulkę. Dodajemy do tego pieczarki, posypujemy wszystko kucharkiem i pieprzem ziołowym i smażymy chwilę, aż pieczarki odparują i będą miękkie. Tak przygotowany farsz nakładamy na kotlety (około 1 dużej łyżki) i wszystko to posypujemy startym na tarce serem żółtym (najlepiej nadaje się edamski, gouda lub salami).

Teraz pozostało nam jedynie tuż przed podaniem włożyć kotlety na 1-2 minuty do mikrofalówki lub piekarnika (chodzi o to, żeby ser żółty się rozpuścił). Kotlety są już gotowe i świetnie smakują polane lekko keczupem !!! Spróbujcie koniecznie :)
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze, inspiracje i pomysły :)