czwartek, 23 stycznia 2014

SURÓWECZKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

  • Mała kapusta pekińska (około 0,5 kg)
  • Mały ogórek zielony
  • Pół puszki słodkiej kukurydzy
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu Winiary
  • Sok z 1/3 cytryny
Aby zabrać się za przygotowywanie tej  surówki musimy przygotować sobie sporą miskę, deskę i duży, ostry nóż. Najpierw kroimy kapustę pekińską na pół, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy na sitku. Następnie szatkujemy ją według upodobań (ja zazwyczaj najpierw kroję ją w poziome pasy o szerokości około 1 cm a następnie w poprzek na mniejsze kawałeczki). Kapustę wrzucamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Ogórka myjemy dokładnie i razem ze skórką przekrawamy wzdłuż, a następnie kroimy w poprzek w cienkie półplasterki i dodajemy do kapusty. Kukurydzę odsączamy z zalewy i wsypujemy do zawartości naszej miski. Na koniec dodajemy śmietanę i majonez i wszystko razem mieszamy (śmietanę i majonez można dozować wedle własnego gustu). I to wszystko - pyszna suróweczka gotowa :) Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze, inspiracje i pomysły :)