Etykiety

czwartek, 30 stycznia 2014

KARKÓWKA Z CEBULKĄ


KARKÓWKA Z CEBULKĄ 
(porcja na około 5 osób):
* 1 kg karkówki
* 10 średnich cebul
*50g smalcu
* Olej 
* 3-4 łyżki mąki
* Sok z 1/3 cytryny
* Sól i grubo zmielony pieprz czarny

To danie do dietetycznych z pewnością nie należy, ale czasami można sobie pozwolić na taki pyszny obiad. Z pewnością na widok takiego obiadu ucieszą się faceci, a wykonanie jest bardzo proste :) Na początku zajmijmy się mięsem. Karkówkę musimy opłukać i pokroić na około 5-6 plastrów (tak jakbyśmy chciały zrobić z niej kotlety). Następnie każdy plaster mięsa lekko rozbijamy tłuczkiem (przez folię i niezbyt mocno:) i każdy z nich z jednej strony solimy (ja daję szczyptę na każdy kawałek), a z drugiej strony posypujemy grubo mielonym pieprzem (wedle uznania). 



Rozgrzewamy na dużej teflonowej patelni smalec (można go zastąpić olejem) i każdy kawałek karkówki oprószamy mąką z obu stron i smażymy. Mięso nie musi być mocno usmażone, bo będzie później jeszcze chwilę w piekarniku. Gdy plastry karkówki są gotowe to przekładamy je na talerz i skrapiamy sokiem z 1/3 cytryny i na razie odstawiamy.

Naszą cebulę obieramy i kroimy w pióra ( uwaga - płacze są nieuniknione :) W dużym żeliwnym rondlu rozgrzewamy olej i cebulę smażymy do miękkości (uwaga - trzeba ją mieszać żeby nie przypalić). Jeśli nie mamy żeliwnego rondla możemy użyć patelni, ale będzie nam wtedy potrzebne naczynie żaroodporne z pokrywką, w którym będziemy mogli włożyć mięso do piekarnika.



Gdy cebula jest gotowa przekładamy ją na chwilkę na talerz i w naszym rondlu układamy karkówkę i na każdym kawałku mięsa rozkładamy cebulkę. Rondel przykrywamy i wkładamy go do rozgrzanego  piekarnika - termoobieg, 180 stopni - i dusimy nasz obiad przez około pół godziny. W połowie tego czasu można zajrzeć czy temperatura nie jest za wysoka i w razie czego można zmniejszyć do 150 stopni. Taką karkówkę najbardziej lubię z tłuczonymi ziemniaczkami i ćwikłą z chrzanem. Polecam i życzę smacznego :)

Buziaki :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze, inspiracje i pomysły :)